TATAR ZE ŚLEDZIA

Zdecydowana  i bardzo konkretna w smaku przekąska ze śledzia. Ułożona na małych kromkach ciemnego chleba ( np. pumpernikla) i udekorowana kaparami oraz papryczką chili, idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy i bardziej uroczyste przyjęcia. Tatar można zrobić wcześniej, przełożyć np. do szklanego słoika i do 2-3 dni przechowywać w lodówce.
Jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć marynowanej papryczki jalapeño, zastąpcie ją marynowanym ogórkiem lub kaparami. Śledzie z solanki należy najpierw wypłukać i moczyć przez co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Najlepiej spróbować kawałek, czy jest już mało słony. Czasem trzeba moczyć dłużej, w międzyczasie kilkukrotnie zmieniając wodę. Filety śledziowe ze sklepowych półek, np.w słoikach, pudełkach czy tackach nie wymagają moczenia i od razu są gotowe do użycia.
--------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2-3 filety śledziowe marynowane w oleju lub occie ( ok. 250 g) / użyłam takich
  • 2 łyżki marynowanej cebulki (np. z zalewy po śledziach)
  • 1 świeża czerwona papryczka chili (można dać mniej, jeśli jest bardzo ostra lub zastąpić papryką marynowaną)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka marynowanej papryczki jalapeño
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub zwykłej, np. dijon
  • 1/3 łyżeczki płynnego miodu lub szczypta cukru
  • 1 łyżeczka oleju tłoczonego na zimno, np. lnianego
  • ćwiartka cytryny / opcjonalnie
DO PODANIA: 3-4 kromki ciemnego chleba, np. żytniego, masło, kapary, pieprz ziołowy
WYKONANIE
  • Filety śledziowe odsączamy, wykładamy na deskę i razem z cebulką kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski.
  • Połowę papryczki chili i marynowaną papryczkę jalapeño drobno siekamy. Dodajemy do miski ze śledziami. Mieszamy z 1 łyżką posiekanego szczypiorku, natką pietruszki oraz musztardą, olejem i miodem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, dodając np. więcej miodu lub/i soku z cytryny.
  • Kromki chleba smarujemy masłem i wykładamy tatar ze śledzia. Kroimy na połówki, dekorujemy kaparami oraz pokrojoną w krążki pozostałą papryczką chili. Układamy na półmisku, posypujemy pieprzem ziołowym i pozostałym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz