PLACKI Z RICOTTY

Placuszki w stylu amerykańskim, z dodatkiem sera ricotta i opcjonalnie także borówek/jagód lub malin. Są delikatne i mięciutkie - idealne na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci. Zawierają małą ilość mąki w stosunku do ilości dodanego serka i jajek, przez co smakują jak małe serniczki. Swoje placki podałam z dodatkiem plasterków banana i  miękkiego masełka połączonego z miodem. Świetnie smakują też z cynamonem wymieszanym z drobnym cukrem lub tradycyjnie z syropem klonowym.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 20 placków
PLACKI
  • 1 szklanka mąki pszennej (150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g serka ricotta
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • garść borówek/jagód lub malin
  • klarowane masło lub olej, do smażenia
MASŁO Z MIODEM
  • 50 g miękkiego masła
  • 25 g miodu
WYKONANIE
  • Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i mieszamy.
  • W drugiej misce mieszamy serek ricotta z mlekiem, olejem i żółtkami. Dodajemy do suchych składników i delikatnie mieszamy.
  • W trzeciej misce ubijamy białka, na gęstą, puszystą pianę. Dodajemy do miski z wymieszanymi wcześniej składnikami. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Opcjonalnie dodajemy borówki/maliny i ponownie delikatnie mieszamy.
  • Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i lekko natłuszczamy ją olejem. Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na patelnię. 
  • Smażymy na średnim ogniu, z obu stron na rumiano, po około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z masłem wymieszanym z miodem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz