NALEŚNIKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI


Delikatne naleśniki z wytrawnym farszem z kaszy gryczanej i kolorowych warzyw. Po podsmażeniu na oleju, stają się chrupiące i bogate w smaku. Najczęściej podaję je z sosem szpinakowym, ale dobrze smakują także z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Myślę, że świetnie pasowałaby tu pokrojona w kosteczkę i podsmażona z warzywami pierś kurczaka, a także tarty żółty ser lub rozdrobniona mozzarella. 
SKŁADNIKI / 4-6 sztuk
  • 4-6 naleśników np. z tego przepisu
  • 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej 
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oleju, np. kokosowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/3 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • 1/2 cukinii
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
DODATKOWO
WYKONANIE
  • Kaszę wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 1 minutę. Dodajemy masło, a gdy się rozpuści, ostrożnie dolewamy 2 szklanki wrzącej wody. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy bez mieszania, przez około 12 minut (aż kasza wchłonie cały płyn). Odstawiamy z ognia, zostawiamy na 10-15 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy kaszy wystygnąć. Zimną kaszę lekko solimy i spulchniamy widelcem.
  • Cebulę siekamy, czosnek kroimy w plasterki, paprykę i cukinię w drobną kostkę
  • Na szerokiej patelni rozgrzewamy olej. Dorzucamy cebulę i smażymy, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut. Nie rumienimy. Dodajemy czosnek, paprykę i cukinię, smażymy przez 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano, kurkumą i szczyptą chili w proszku. Dodajemy kaszę i natkę pietruszki, mieszamy, odstawiamy i lekko studzimy. Próbujemy i doprawiamy do smaku
  • Do lekko przestudzonego farszu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 4 porcje i cienką warstwą wykładamy na naleśniki. Składamy zakładając boki do środka.
  • Przed podaniem smażymy na średnim ogniu, na 3 łyżkach oleju, przez około 3 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Podajemy z sosem szpinakowym lub pieczarkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz