MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM i SZPARAGAMI

Delikatne kawałki kurczaka i szparagów w pysznym sosie z pomidorów, czosnku i cebuli. Kurczaka kroimy w kosteczkę i krótko podsmażamy, a nastepnie gotujemy w pomidorach z ziołami. W miedzyczasie gotujemy makaron, pod koniec dodajac pokrojone na kawałki szparagi. Dzięki krótkiemu gotowaniu, nawet po dodaniu do sosu, pozostaną jędrne i intensywnie zielone.  
-------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 50 g pikantnej kiełbaski lub boczku 
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 łyżka oleju, np. kokosowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina/bulionu lub wody
  • 400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów 
  • 1 mały pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, suszonego oregano, szczypta chili
DODATKOWO: 280 g makaronu penne
WYKONANIE
  • Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu), kroimy na 1 cm. kawałki. Główki można pozostawić w całości.
  • Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy szparagi. Gotowe wyławiamy łyżką cedzakową. Makaron odcedzamy, zachowując 1/3 szklanki wody z gotowania.
  • Kiełbaskę chorizo kroimy w drobną kosteczkę, pierś kurczaka osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy w małą kostkę, przekładamy do miseczki i doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. 
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy pokrojone chorizo, a po chwili także pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Smażymy na dużym ogniu, często mieszając, przez około 2 minuty. Dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Dolewamy wino lub bulion i chwilę odparowujemy. Dodajemy pomidory z puszki, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień do małego. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy szparagi i wodę z gotowania makaronu. Gotujemy 2 minuty lub nieco dłużej, bez przykrycia, aż sos lekko się zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Posypujemy tartym parmezanem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz