MUFFINKI PIERNIKOWE


Mięciutkie i lekkie muffiny w świątecznym klimacie. Super wilgotne, nie za słodkie. Z kawałkami czekolady i suszoną śliwką w środku. Można podawać je z powidłami śliwkowymi lub/i bitą śmietaną. Będą świetnym sposobem na  szybki deser nie tylko dla dzieci lub jako prezent, gdy idziemy w gości. 

SKŁADNIKI / 12 sztuk
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
DODATKOWO: 50 g pokrojonej w kostkę czekolady, garść posiekanych suszonych śliwek
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
  • Pokrojone w kostkę masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy miód, kakao i przyprawę piernikową. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Ostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mieszamy z jajkami.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojoną czekoladę i suszone śliwki. 
  • Do suchych składników stopniowo dolewamy mokre. 
  • Delikatnie i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. 
  • Masę przelewamy do papilotek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 18-20 minut, do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz