PIECZONE BATATY Z GUACAMOLE


Bataty mają wspaniały smak i wiele odżywczych właściwości. Pięknie prezentują się na stole, są sycące i pyszne. 
Świetnie smakują pokrojone w grube plastry i krótko pieczone, a następnie doprawione gruboziarnistą solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku.
Tym razem  podałam je z pastą z awokado i świeżych pomidorów, a wierzch udekorowałam kleksem jogurtu naturalnego i prażonymi pestkami dyni. 
Tak podane świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Będą idealne na zdrowy lunch lub lekką kolację. 

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 duży batat
  • 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego 
  • 1 szalotka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor, najlepiej malinowy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta słodkiej i ostrej papryki w proszku
DO PODANIA; jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, pestki dyni (krótko uprażone na suchej patelni), świeża kolendra

WYKONANIE
  • BATATY: Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Batata dokładnie myjemy (najlepiej szczotką lub szorstką stroną gąbki) i osuszamy na papierowych ręcznikach. Kroimy w krążki ok. 1,5 cm grubości. Nacieramy olejem, lekko solimy.
  • Układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika (można wyłożyć papierem do pieczenia).
  •  Pieczemy około 10 minut, aż bataty będą miękkie, ale nie rozpadające się. 
  • Układamy na dużym półmisku i doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku.
  • GUACAMOLE: Skórkę pomidora nacinamy na krzyż, wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. 
  • Odstawiamy na 2 minuty, wyjmujemy z wody, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do salaterki.
  • Szalotkę drobno siekamy i dodajemy do miseczki z pomidorem.
  • Awokado kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Miąższ wybieramy łyżką i przekładamy do pomidorów z cebulą. Zgrubnie rozdrabniamy widelcem, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy starty na tarce czosnek, oliwę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Porcje pasty wykładamy na krążki batatów, dekorujemy kleksem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Posypujemy pestkami dyni lub/i świeżą kolendrą.

1 komentarz:

  1. Super pomysł ! Muszę spróbować :)
    Zapraszam też do siebie : https://marcepanowa-kuchnia.blogspot.com/
    Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń