KURCZAK Z GRILLA PO MEKSYKAŃSKU

Wszystkie składniki, które bardzo lubię i które idealnie do siebie pasują, podane w orzeźwiającym i jednocześnie sycącym daniu. 
Filety z kurczaka zamarynowałam w meksykańskiej mieszance przypraw, a następnie krótko grillowałam na mocno rozgrzanej patelni grillowej. 
 Tak przygotowane, lekko pikantne, soczyste i aromatyczne,  skropiłam sokiem z cytryny i podałam z pikantnym ryżem, ulubioną sałatką oraz kleksem jogurtu naturalnego i sosu pomidorowego. 

SKŁADNIKI / 4-6 porcji
KURCZAK
  • 2  filety z kurczaka
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • szczypta chili
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy
RYŻ
  • 1 łyżka oliwy
  • 10 g masła
  • 1 cebula / drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku / starte na tarce
  • 1/2 papryczki chili / drobno posiekanej
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki (500 ml) gorącego bulionu lub wody
  • sól , świeżo zmielony czarny pieprz

SOS POMIDOROWY
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku / starty na tarce
  • 1 szklanka passaty pomidorowej lub 2 duże pomidory ( sparzone, obrane i pokrojone w kostkę)
  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego oregano.
DO PODANIA: jogurt naturalny, cząstki cytryny do wyciśnięcia, świeża kolendra
WYKONANIE
  • SOS POMIDOROWY: w rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy starty czosnek i podsmażamy mieszając przez 1 minutę. Dodajemy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory oraz sól, pieprz i suszone oregano. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy przez około 10 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku (można dodać szczyptę cukru). Odstawiamy z ognia. 
  • RYŻ: W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy pokrojoną cebulę, papryczkę chili i starty na tarce czosnek. Podsmażamy na średniej mocy palnika, często mieszając, przez około 3 minuty, aż cebula zmięknie. Wsypujemy ryż i podsmażamy przez kolejne 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili wlewamy gorący bulion lub wodę. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 10 minut, bez otwierania i mieszania. Wyłączamy ogień, zostawiamy na 10-15 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do ostygnięcia. Solimy i spulchniamy widelcem. Przed podaniem podgrzewamy.
  • FILETY Z KURCZAKA osuszamy i oczyszczamy z białych błon i kostek. 
  • Kolendrę i kmin rzymski rozcieramy w moździerzu.
  • Każdy filet kroimy w poprzek na pół, a następnie grubszą  część dodatkowo poziomo. Powinniśmy otrzymać sześć podobnej grubości filetów. Układamy je na arkuszu papieru do pieczenia i oprószamy wszystkimi przyprawami. Nacieramy oliwą. Jeśli możemy, odstawiamy do zamarynowania (można na noc).
  • Kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy po około 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy świeżą kolendrą.
  • Podajemy z  ugotowanym ryżem, ulubioną sałatką oraz jogurtem naturalnym i sosem pomidorowym.

1 komentarz:

  1. Bardzo smaczne danie , lekkie.Podałam z delikatnym sosem czosnkowym.Polecam!

    OdpowiedzUsuń