TAGLIATELLE Z CUKINIĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

    
 To jedno z tych dań, które na stałe gości w moim jadłospisie. Niezwykle szybko się je przygotowuje i zawsze wszystkim smakuje. Jak to przeważnie bywa z prostymi posiłkami ich  sukces zależy od doskonałej jakości składników. W tym wypadku makaronu i szynki parmeńskiej. Poza tym znajdziemy tu koktajlowe i suszone pomidory, jędrną  cukinię oraz  tarty parmezan.  Całość świetnie komponuje się z zieloną sałatą  i kieliszkiem białego wina. 
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 4-5 łyżek oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami lub extra vergine
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść posiekanych listków świeżej bazylii
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy  odcedzamy i zostawiamy na sitku pod przykryciem do momentu, aż będzie nam potrzebny.
  • Cukinię myjemy, osuszamy i odcinamy końce. Kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plastry.
  • Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
  •  Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Każdy plaster szynki parmeńskiej kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy cały czas mieszając przez ok 2 minuty. Wlewamy pozostałe 3-4 łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory i szynkę parmeńską. Smażymy razem 1-2 minuty na średnim gazie uważając, aby nie przypalić czosnku. Dorzucamy pomidorki koktajlowe i odcedzony makaron. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. 
  • Zdejmujemy z ognia, posypujemy parmezanem i posiekaną bazylią.

2 komentarze: