ZUPA GULASZOWA

Zupa gulaszowa w nietypowym wydaniu. Z dodatkiem kaszy jęczmiennej, która lekko zagęściła wywar i nadała mu świetnej konsystencji oraz upieczonej i pozbawionej skórki, czerwonej papryki, pomidorów i czosnku.
Poza tym pokrojona w półplasterki, marchewka, pietruszka, ziemniaczki i oczywiście chuda wołowina. Całość doprawiona tymiankiem, kolendrą oraz wędzoną i słodką papryką. Idealna zupa na zimowe dni. 

SKŁADNIKI / 6-8 porcji
  • 500 g wołowiny w temp. pokojowej
  • 100 g kiełbaski chorizo pokrojonej w drobną kostkę
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 marchewka pokrojona w półplasterki
  • 1 pietruszka pokrojona w półplasterki
  • 1 duża cebula posiekana
  • 2 papryki czerwone
  • 1/2 świeżej papryczki chili
  • 3 duże pomidory lub w sezonie zimowym 16 pomidorków koktajlowych
  • 3 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 i 1/2 l gorącego bulionu drobiowego, warzywnego lub wody
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • oliwa
PRZYPRAWY
  • 2-3 listki laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry roztartych w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku roztartych w moździerzu
  • sól morska lub/i sos sojowy, pieprz
DO PODANIA: posiekana natka pietruszki, suszone płatki chili
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200°C bez termoobiegu.
  • Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i  kroimy w  szerokie pasy. Układamy w żaroodpornej foremce. 
  • Duże pomidory kroimy na ćwiartki, mniejsze pozostawiamy w całości. Przekładamy do formy z papryką, dodajemy czosnek w łupinach i papryczkę chili. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy 20-30 minut , po czym wyjmujemy formę na blat i zostawiamy do ostudzenia. Letnie warzywa obieramy ze skóry, drobno kroimy i przekładamy do miseczki.
  • Mięso myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w ok. 1 cm kostkę.
  • W średnim szerokim garnku rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy posiekaną cebulę i pokrojone chorizo. Smażymy na średniej mocy palnika, często mieszając, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista, przez około 4 minuty. Nie rumienimy zbyt mocno. 
  • Zwiększamy ogień do dużego i partiami wrzucamy mięso. Obsmażamy ze wszystkich stron cały czas mieszając. Wlewamy wino i chwilę odparowujemy. Dodajemy wszystkie przyprawy i 1 l gorącego bulionu lub wody. Zagotowujemy, przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy przez około 1 godzinę, aż mięso zmięknie.
  • Do wywaru mięsnego dolewamy pozostałe 1,5 l bulionu lub wody. Dorzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Dodajemy kaszę jęczmienną, pokrojone pieczone pomidory, paprykę i czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem przez około 40-60 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, sosem sojowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i suszonymi płatkami chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz