BISZKOPT PUSZYSTY/ IDEALNY


Biszkopt pieczony według tego przepisu jest genialny i co istotne nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze wychodzi równiutki, mięsisty i równocześnie puszysty...idealny. Aby osiągnąć taki efekt wystarczy część mąki pszennej zastąpić ziemniaczaną ( co znacznie zmniejszy zawartość glutenu w cieście i spowoduje, że będzie ono miało bardziej delikatną strukturę) i zrezygnować z dodatku proszku do pieczenia (dzięki temu biszkopt nie opadnie po upieczeniu).

Biszkopt z tego przepisu urośnie dzięki prawidłowo ubitym białkom. Im więcej pęcherzyków powietrza wtłoczymy do białek podczas ubijania, tym wyższe i bardziej pulchne będzie nasze ciasto.

Zarówno w wersji jasnej jak i kakaowej(wystarczy 2-3 łyżki mąki pszennej zastąpić kakao).
 Biszkopt stanowi świetną podstawę tortów, a także ciast z galaretką, owocami  czy bita śmietaną. Za każdym razem pozwala stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. 

SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 23-24 cm (upieczony biszkopt kroimy na 3 blaty) lub
                        na foremkę o wymiarach 21x30 cm (upieczony biszkopt kroimy na 2 blaty):
  • 7 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C - z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
Pamiętajmy, że ciasta z dodatkiem piany z białek nie mogą czekać na upieczenie.
  • Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy.
  • Żółtka bardzo dokładnie oddzielamy od białek.
  • Białka wlewamy do szklanej lub metalowej misy i ubijamy - początkowo na niskich, później na coraz wyższych obrotach miksera. Na tym etapie nie ubijajmy białek zbyt długo, gdyż można je "przebić". 
  • Kiedy piana stanie się lekko sztywna, stopniowo ( cały czas miksując) łyżka po łyżce zaczynamy dosypywać cukier. Kolejną porcję cukru dodajemy dopiero wówczas, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą.
  • Od momentu gdy dodamy pierwszą porcję cukru nie ma już możliwości przebicia piany, dlatego miksujemy tak długo, aż ostatnia porcja cukru całkowicie się rozpuści.
  • Kiedy ubita piana będzie gęsta, sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera na najniższe i małymi porcjami dolewamy roztrzepane żółtka. 
  • Wyłączamy mikser i zaczynamy dosypywać przesiane mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy użyciu metalowej łyżki lub szpatułki. Staramy się nie zniszczyć delikatnej struktury piany.
  • Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 20 minut nie otwieramy drzwiczek.
  • Po ok 35 min. biszkopt powinien być upieczony. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem - powinien być suchy. 
  • Upieczony biszkopt natychmiast wyjmujemy z piekarnika i energicznie rzucamy na blat (w tortownicy) z wysokości ok. 50 cm.
  • Wyjmujemy z formy dopiero gdy całkowicie ostygnie. Boki oddzielamy nożykiem.

92 komentarze:

  1. Cudny, też robię bardzo podobnie :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiedz mi ile proszku do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodajemy proszku do pieczenia i dlatego biszkopt nie opada po upieczeniu.
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Bardzo zachęcający przepis:) Chciałabym go wypróbować i mam pytania:
    1) "roztrzepane żółtka" - żółtka roztrzepać mikserem? (z częścią cukru czy bez?)
    2) Czym przykryłaś wierzch biszkoptu że wyszedł taki równiutki? Pergaminem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żółtka wystarczy roztrzepać widelcem, bez cukru; cukier stopniowo wsypujemy pod koniec ubijania białk, gdy piana jest już lekko sztywna.
      Biszkopt po upieczeniu jest wysoki i nie opada dzięki dokładnemu ubiciu białek, napowietrzeniu ich; po wystudzeniu boki ciasta oddzieliłam nożykiem i odwróciłam je do góry dnem, dno formy wyłożyłam papierem do pieczenia; pozdrawiam

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  4. Zrobiłam według przepisu! :-) :-) :-) Biszkopt wyszedł naprawdę IDEALNY! 30 min pieczenia :D Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda ten biszkopt, zaraz biorę się do pieczenia , a blog do obserwowanych. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie, http://tajemnice-natury.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajny, bardzo ciekawy blog, będę zaglądać; daj znać jak udał się biszkopt ;-)

      Usuń
  6. Witam. Biszkopt, pierwszy raz nie opadł, przepis "sprzedałam "całej rodzince. Tak w ogóle, to biszkopt znalazłam na stylowych, potem tu trafiłam, pozdrawiam serdecznie.


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że biszkopt wyszedł;-) U mnie także wszyscy pieką biszkopt z tego przepisu. Jest niezawodny. Wszystkiego dobrego :-)

      Usuń
  7. Właśnie upiekłam biszkopt wszystkie porcje razy dwa gdyż piekłam dużą blachę z piekarnika,wyszedł wspaniale mimo że pierwszy raz,pragnę poinformowac iż dodawałam mąkę i mieszałam mikserem na najmniejszych obrotach więc nie musi być łyżką.Super,super a tak przy okazji WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam z Twojego przepisu i biszkopt wyszedł rewelacyjny!!! Przepis podałam dalej:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba spróbuję :)
    A dlaczego mąkę przesiewamy do szklanej miski? To ma jakieś znaczenie?
    Miłego dnia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przesiewanie mąki ma na celu jej spulchnienie i napowietrzenie. W efekcie ciasto po upieczeniu jest pulchniejsze i lżejsze.

      Usuń
  10. Przepis wypróbowałam, jest idealny - najlepszy biszkopt pod słońcem :) Dziękuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czemu ma służyć rzucenie biszkoptu z wysokości na blat? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chodzi o to, aby usunąć pęcherzyki powietrza, które nagromadziły się w cieście...

      Usuń
  12. Piekny ale opadl mi srodek a robilam przepis kropka w kropke...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na to czy biszkopt się uda ma wpływ wiele czynników, więc trudno stwierdzić dlaczego środek opadł ;
      - biszkopt z tego przepisu nie zawiera proszku do pieczenia i rośnie tylko dzięki ubitym białkom, ostatecznie powinien nawet podwoić swoją objetość
      - wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
      - piekarnik powinien być rozgrzany, i co najważniejsze
      mąke należy bardzo delikatnie, ale dokładnie wmieszać do ubitych na sztywno białek
      jeśli piekłaś według tych zasad, to szczerze mówiąc nie wiem, co mogło być przyczyną opadnięcia środka biszkoptu.
      Może następnym razem wyjdzie idealny
      pozdrawiam serdecznie
      ania

      Usuń
    2. PANI MAGDO WINĘ ZA OPADNIĘTY ŚRODEK MOŻE PONOSIĆ WYSŁUŻONA BLACHA(FORMA ,TORTOWNICA)KTÓREJ PANI UŻYWA JEST ZWYCZAJNIE PRZEPIECZONA -PROSZĘ ZAOPATRZYĆ SIĘ W NOWĄ A NAJLEPIEJ GDYBY NIE BYŁA Z CIENKIEJ BLACHY(MATERIAŁU Z KTÓREJ JEST WYKONANA).POZDRAWIAM- DOROTA CHIJO

      Usuń
  13. Właśnie zrobiłam biszkopt, studzi się i mam nadzieje ze nie opadnie;) nie wyrosl jednak taki prościutki, wyrosl w srodku, a boki zostaly nizej, czy jest jakis sposob zeby tak sie nie działo? Pozdrawiam gaba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak widać na zdjęciu powyżej, wystarczy ostudzony biszkopt odwrócić spodem na wierzch. pozdrawiam ;-)

      Usuń
  14. Wczesniejszy komentarz sie nie wyswietlil,takze pisze raz jeszcze. Przepis REWELACJA. Wielokrotnie sprawdzony, za kazdym razem wyszedl idealnie. Dziekuje :-) i pozdrawiam www.magialekanto.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Zamiast mąki ziemniaczanej dodaję budyń, czasem tez kakao,kawę rozpuszczalną lub cappuccino, w zależności jaki smak chcę uzyskać. Biszkopt jest naprawdę puszysty i wysoki. Za kazdym razem wychodzi idealnie

    OdpowiedzUsuń
  16. Blaszkę najlepiej wyłożyć papierem czy może wysmarować masłem i bułką posypać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej wyłożyć papierem samo dno blaszki i dopiero zapiąć obręcz.

      Usuń
  17. Zrobiłam jednak na maśle i bułce i wyszedł super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy smarowałaś też boki blaszki? Ja nigdy tego nie robię, gdyż mam wrażenie, że biszkopt po upieczeniu przykleja się do boków, co zapobiega ewentualnemu jego opadanięciu. Nożykiem obkrawam boki dopiero, gdy biszkopt całkowicie ostygnie.

      Usuń
  18. A jakie proporcje mam wybrać, gdy chcę zrobić w blaszce o wymiarach 35cm/23cm. Potrzebuje dobrego biszkoptu własnie na tort :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. a próbował ktoś z domieszką kakao?? ile czego mniej lub więcej??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby otrzymać biszkopt kakaowy wystarczy 1/3 szklanki mąki pszennej zastąpić kakao i razem z mąką ziemniaczaną przesiać do piany z białek

      Usuń
  20. właśnie robię, rośnie jak wściekły

    OdpowiedzUsuń
  21. Odpowiedzi
    1. Biszkopt pieczemy 35-40
      Minut w 170 stopniAch C bez termoobiegu

      Usuń
  22. Wyszedł! Pierwszy raz robiłam biszkopt! I to pieczony w termoobiegu (awaria piekarnika przed świętami - klasyka) dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam ten przepis. Jest super, boski, cudowny i można zjeść "na sucho", bez kremu czy dżemu :D
    Jeszcze raz słonecznie dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. EWELINKO niezmiernie mi miło, że biszkopt wyszedł i smakował; pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  24. Ciekawy przepis. Proszę mi powiedzieć jednak jak zwiększyć skłądniki, gdy chcę zrobić biszkopt o średnicy 30 cm ( i chcę go przekroić na 3 części a nie dwie)

    OdpowiedzUsuń
  25. Na blaszkę o średnicy 30 cm. zwiększyłabym składniki o 1/2 i dała 10 jajek. Wydaje mi się, że ubicie większej ilości białek niż 10 w jednej misce byłoby trudne.
    Aby precyzyjnie odmierzyć składniki możesz skorzystać z przelicznika foremek http://przeliczarka.herokuapp.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Mam pytanie szklanka 200 ml czy 250 ml

    OdpowiedzUsuń
  27. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  28. super dziekuje biszkopt bez proszku do pieczenia tego szukalam rewelacja pozdrawiam i polecam

    OdpowiedzUsuń
  29. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  30. Witam. Muszę Ci bardzo podziękować za ten przepis. Robiłam biszkopt pierwszy raz i od razu sukces. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia. Wykonałam ciemny-kakaowy biszkopt, tyle że w prostokątnej, dużej formie 25/33. Wyszedł puszysty i wysoki. Moja teściowa robi cudne biszkopty ale muszę przyznać, że tym przepisem chyba Jej dorównałam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  31. Pieknie sie zapowiadal, masa cudowna. Niestety przypalil sie i wyrosla wysepka na srodku :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po wyjęciu biszkoptu z formy można odwrócić go spodem do gôry i delikatnie odkleić papier. Jeśli wierzch mocno się przypalił polecam ściąć górę ciasta używając ostrego noża z ząbkami. Biszkopt jest wysoki więc nie powinno mieć to wpływu na wygląd i smak tortu.
      Pod koniec pieczenia warto obserwowć, czy wierzch ciasta nie przypala się zbyt mocno. W takim przypadku należy przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej.

      Usuń
  32. dziekuje za odpowiedz, tort wyszedl pyszny, nie bylo czuc spalonego:) wysepka troszke opadla. Przepis mozna zaliczyc do udanych.mysle ze jednak piekarnik mi nawala

    OdpowiedzUsuń
  33. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  34. Robię identyczny tylko wszystko do końca mieszam mikserem .

    OdpowiedzUsuń
  35. Robię identyczny tylko wszystko do końca mieszam mikserem .

    OdpowiedzUsuń
  36. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  37. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  38. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  39. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  40. Wyszedł twardy, niesmaczny ;/;/ Innym razem korzystałam z innego, podobnego przepisu z dodatkiem sody i wyszedł super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt z tego przepisu nie potrzebuje dodatku spulchniaczy typu proszek do pieczenia czy soda oczyszczona; rośnie dzięki dobrze ubitym białkom. To one nadają mu puszystości i lekkości. Białka należy długo ubijać stopniowo łyżka po łyżce dosypując cukier, który na końcu nie powinien być wyczuwalny w pianie ( warto nabrać porcje masy i rozetrzeć między palcami, lub spróbować). Piana na końcu powinna być lekka, lśniąca i puszysta; wówczas upieczony biszkopt będzie wysoki i delikatny.

      Usuń
  41. Robiłam ten biszkopt juz wiele razy. Stosuję go jako bazę do wszystkich ciast z kremem czy do serników jako podstawę. Nie wiem jak może się nie udać, może to wina piekarnika lub została zniszczona struktura białka. Robiłam i na dużych blaszka i na mniejszych, zawsze wychodzi.Żadnego biszkopt nie należy długo mieszać, z białkiem łączymy delikatnie.

    OdpowiedzUsuń
  42. logicznie i konkretnie. z 8 jajek i minimalnie zwiększonej porcji mąki (o jedną łyżkę) wychodzi forma średnicy 26 cm wypełniona po krawędź. czas pieczenia 43 minuty w 170C.

    OdpowiedzUsuń
  43. Czy można zastąpić mąkę przenna tortowa jakąś mąka bezglutenowa?

    OdpowiedzUsuń
  44. Czy można zastąpić mąkę przenna tortowa jakąś mąka bezglutenowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę pszenną miżnamożna zastąpić ryżową. dobra będzie także mieszanka mąk: kukurydzianej i ziemniaczanej w proporcji 2:1 lu zmielonych orzechów i mąki ziemniaczanej

      Usuń
  45. Piekny wyszedl.swietny przepis.juz zapisany w zeszycie ze sprawdzonymi przepisami.Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  46. Piekny wyszedl.swietny przepis.juz zapisany w zeszycie ze sprawdzonymi przepisami.Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  47. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  48. Grzanie piekarnika ma być góra i dół?

    OdpowiedzUsuń
  49. Tak, góra i dół bez termoobiegu.

    OdpowiedzUsuń
  50. robiłam już dwa razy i wyszedl świetny !! nie opada, nie jest wypukły, polecam serdecznie i dziękuję :D

    OdpowiedzUsuń
  51. Robię dzisiaj drugi raz biszkopt z tego przepisu, pierwszy był pyszny i piękny! Oby i dzisiaj się udał bo chcę stworzyć tort :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że biszkopt udał się i tym razem. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  52. A jesli nie moge wylaczyc termoobiegu? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli pieczemy z termoobiegiem obniżamy temperaturę o 20 stopni C

      Usuń
  53. Witam. Czy można przed włożeniem ciasta do piekarnika dodać jagody na wierzch?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można dodać owoce

      Usuń
    2. Chciała bym jeszcze zapytać czy używając dużej blaszki 25x40 cm mam zwiekszyć proporcje?

      Usuń
  54. Wszystkie składniki x 1,6? :) nie wiem czy można zaufać przeliczarkom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość składników Zwiększyłabym o 1,5 .przepraszam że tak późno odpisuję, ale aktualnie jestem na wakacjach.

      Usuń
  55. Najlepszy przepis ever. Robię na jego bazie torty i mało kto wierzy, że bez proszku biszkopt rośnie tak pięknie. Sprawdza się także dobry sprzęt - polecam mikser planetarny zwany potocznie kiciusiem :) Gwarancja udanych wypieków. Przepis podałam już kilku osobom dalej. Pozdrawiam autorkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miły komentarz. pozdrawiam również

      Usuń
  56. Jestem kompletnym beztalenciem cukierniczym ale ten przepis wreszcie to zmienił:) Wyrósł pięknie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  57. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  58. Można dodać truskawki na wierzch przed pieczeniem? Boję się bo są wodniste. Jakie owoce można dać na wierzch przed pieczeniem.

    OdpowiedzUsuń
  59. Biszkopt godny polecenia. Torty piekę już dosyć długo lecz to pierwszy biszkopt który mnie zaskoczył mega pozytywnie, bez proszku do pieczenia pięknie wyrusl, jak pisała autorka przepisu nie opadł.

    OdpowiedzUsuń
  60. Jestem pod wrażeniem,pierwszy raz robiłam i cudeńko, wysoki oczywiście rzuciłam z wysokości.

    OdpowiedzUsuń
  61. Wyszedł bezbłędie.Upiekłam w okrągłej tortownicy wysmarowanej olejem kokosowym+bułka tarta.Bez papieru.Wysoki i pachnący.Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  62. Wysoki, nie opada. Dziękuję;)

    OdpowiedzUsuń