Gazpacho

Na specjalne życzenie Gosi :-) -GAZPACHO, czyli tradycyjny andaluzyjski chłodnik. Bogaty w smaku, intensywnie czerwony, smakuje wybornie w upalne dni lata. Często przygotowuję go na przyjęcia i podaję w małych miseczkach lub  szklankach. Jest lekki, orzeźwiający i przede wszystkim zdrowy. 

SKŁADNIKI na ok 1 litr

  • 1 kg dojrzałych pomidorów/ poza sezonem używam 0,5 l pulpy pomidorowej/
  • 0,5 l pikantnego soku pomidorowego /u mnie pikantny pomidor TYMBARK/
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ogórki 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
opcjonalnie : grillowane kromki pieczywa, warzywa pokrojone w drobną kostkę.

WYKONANIE

  • Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórę. Kroimy na ćwiartki.
  • Ogórki i papryki /bez gniazd nasiennych/  myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę.
  • Cebulę kroimy na cztery części.
  • Papryczkę chili oczyszczamy z pestek lub jeśli lubimy pikantne smaki możemy je zostawić.
  • Przygotowane warzywa blendujemy z dodatkiem oliwy i soku z cytryny.
  • Przelewamy do wazy lub garnka. Dopełniamy sokiem pomidorowym i doprawiamy do smaku.
  • Chłodzimy w lodówce.
  • Przed podaniem dekorujemy posiekanymi warzywami. Podajemy z cieniutkimi, grillowanymi paseczkami pieczywa.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz